Σύρος η αρχοντική, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η πανέμορφη, δύο μόλις ώρες μακριά από την Αθήνα μας καλεί να την ανακαλύψουμε!

Η όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις δύο ώρες μακριά.
 Η εύκολη πρόσβαση σε συνδυασμό με τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά στολίδια της Ερμούπολης και την εκλεπτυσμένη χαλαρότητα των χωριών της έκαναν τη Σύρο αγαπημένο προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και τριήμερα-αστραπή όλες τις εποχές του χρόνου.


Το ραντεβού μέρα-νύχτα δίνεται στο εντυπωσιακό Δημαρχείο, έργο με την υπογραφή του Τσίλερ και διαχρονικό τοπόσημο της Ερμούπολης, το οποίο μάλιστα στεγάζει και ένα μικρό μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα. Και αφού πιείτε τον πρωϊνό καφέ σας στην πλατεία Μιαούλη, κατευθυνθείτε προς το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, κτήριο-μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, για να δείτε τα ιστορικά θεατρικά εκθέματά του και να τσεκάρετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ των οποίων είναι και το «Φεστιβάλ Αιγαίου» και «Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων».
Σε κοντινή απόσταση δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου με τον καρποσταλικό γαλάζιο τρούλο και το πεντελικό μάρμαρο. Προσπαθήστε να εντάξετε στο πλάνο σας και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ένα χώρο που αναδίδει την πλούσια βιομηχανική ιστορία, κληρονομιά του τόπου.
SHUTTERSTOCK






















Στην ανατολική πλευρά της πόλης και σχεδόν πάνω στο κύμα βρίσκονται τα Βαπόρια, η πιο αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά μέγαρα, αρκετά από τα οποία λειτουργούν πλέον ως ξενοδοχεία. Στον αντίποδα της συριανής κοσμικότητας των Βαποριών και αρκετά σκαλιά προς τα πάνω, η μεσαιωνική γειτονιά της Άνω Σύρας με τα σπαρμένα αμφιθεατρικά κυκλαδίτικα σπιτάκια της, τα λιθόστρωτα στενά που ενέπνευσαν τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον καθολικό ναό του Σαν Τζώρτζη μπορεί να σας καθηλώσει με την θέα προς το λιμάνι.


Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ερμούπολη, το χωριό Γαλησσάς αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο με καταλύματα, κάμπινγκ, νυχτερινή ζωή αλλά και έντονο πολιτισμικό στίγμα. Αν και οι παραλίες δεν είναι το μεγάλο ατού της Σύρου, στο Γαλησσά ξεδιπλώνεται μια όμορφη ψιλή αμμουδιά με φυσική σκιά από αρμυρίκια. Νοτιότερα του Γαλησσά απλώνεται το αρχοντικό θέρετρο της Ποσειδωνίας ή αλλιώς Ντελαγκράτσια και οι Αγκαθωπές είναι η καλύτερη παραλία που θα βρείτε σε κοντινή απόσταση. Στη Δυτική πλευρά της Σύρου θα συναντήσετε το Κίνι, ένα γραφικό ψαροχώρι που ενδείκνυται για ουζάκι συν μεζέ και ρομαντικές βουτιές για δύο. Σημειώστε πως στο πρόσφατο παρελθόν έχει κυματίσει η «Γαλάζια Σημαία» και στις τρεις παραπάνω παραλίες.

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η τοπική γαστρονομία κρύβει αρκετές εκπλήξεις: δοκιμάστε
καππαροσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο με λιαστή ντομάτα, μαραθόπιτα, συριανή Κουμπέμπα με δαμάσκηνα, σκορδολουκάνικα κ.ά. Πριν πάρετε το πλοίο της επιστροφής, προμηθευτείτε φημισμένα λουκούμια και χαλβαδόπιτες για κεράσματα παλαιού τύπου και την ελληνική εκδοχή της παρμεζάνας, το τυρί «Σαν Μιχάλη».
Προς το λιμάνι της Σύρου αναχωρούν καθημερινά πλοία από τον Πειραιά. Το νησί συνδέεται επίσης με τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Νάξο, Μύκονο, Πάρο, Σίφνο, Ίο κ.ά.) αλλά και μικρότερα όπως τη Σίκινο, τη Τζια, την Κύθνο κ.λπ.. Δρομολόγια υπάρχουν επίσης για τα Δωδεκάνησα (Αστυπάλαια, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο) αλλά και το δίπτυχο Σάμου-Ικαρίας. Το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο.
Blue Star Ferries: 18130, 210 8919800, www.bluestarferries.gr
Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr
Sea Jets: 210 4190233, www.seajets.gr
Nel Lines: 210 4115015, www.nel.gr
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ






















Διαμονή
Το Dolphin Bay στο Γαλησσά (22810 42924, www.dolphin-bay.gr) δίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των οικογενειακών resort. Στην Ερμούπολη, το Lila (22810 82738, www.guesthouse.gr) είναι ένας κομψός, παραδοσιακός ξενώνας που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο αρχοντικό του 18ουαιώνα, ενώ το πολύ προσεγμένο Οικείον (22810 82262, www.oikeion.gr) δημοσιεύει κατά καιρούς καλές προσφορές διαμονής. Τα Apollonion Palace (22810 89056, www.apollonionpalace.gr) και Syrou Melathron (22810 86495, www.syroumelathron.gr) στην πλούσια συνοικία Βαπόρια αποτελούν εκλεπτυσμένες γωνιές χαλάρωσης με φόντο τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Μάθετε ότι τα πολλά από τα ξενοδοχεία και δωμάτια της Σύρου λειτουργούν όλους τους μήνες του χρόνου.

Μαριάννα Κουρκούνη/Ναυτεμπορική