To φορτηγό του μέλλοντος από τη Mercedes-Benz

Μπορεί τα αυτόνομα οχήματα να προκαλούν σε πολλούς ανάμεικτα συναισθήματα, όμως οι εξελίξεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας μαρτυρούν πως σίγουρα θα έχουν θέση στους δρόμους του μέλλοντος. 
Πάρε για παράδειγμα την Daimler -την εταιρεία στην οποία ανήκει η Mercedes-Benz-, που αποκάλυψε το Mercedes-Benz Future Truck 2025, δηλαδή το ημί-αυτόνομο φορτηγό του μέλλοντος.
Με την βοήθεια ενός συστήματος που ονομάζεται "Highway Pilot", ο οδηγός θα μπορεί να βάλει το όχημα στον "αυτόματο" όταν κινείται σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και, πρακτικά, να απολαμβάνει την διαδρομή σαν ένας απλός επιβάτης.


Mercedes-Benz-Future-Truck-2025-1

Το Highway Pilot αποτελείται από έναν συνδυασμό ραντάρ και αισθητήρων. Ένας αισθητήρας χαμηλά στην πρόσοψη του οχήματος σαρώνει τον δρόμο σε μεγάλη απόσταση (έως 250 μέτρα με οπτικό πεδίο 18 μοιρών) και σε κοντινή απόσταση (έως 70 μέτρα με οπτικό πεδίο 130 μοιρών).

Ο δρόμος μπροστά από το φορτηγό σαρώνεται επίσης από μια διπλή κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του, με εμβέλεια 100 μ. και εύρος 45 μοίρες οριζόντια και 27 μοίρες κάθετα, ικανή να αναγνωρίζει λωρίδες κυκλοφορίας, πεζούς, κινούμενα ή ακίνητα αντικείμενα αλλά και την κατάσταση του οδοστρώματος.

Επιπλέον, διαθέτει δύο πλευρικά ραντάρ με εμβέλεια 60 μ. και οπτικό πεδίο 170 μοιρών, καθώς και Wi-Fi για να επικοινωνεί με γειτονικά οχήματα. Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz, οι αισθητήρες με την βοήθεια ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή που βρίσκεται στην "καρδιά" του συστήματος, παρέχουν στο έξυπνο όχημα μια συνεχή ροή πληροφοριών και εικόνων από τον περιβάλλοντα χώρο, που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με την εικόνα έχει ένας οδηγός βασιζόμενος μόνο στην όρασή του -όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα.


Mercedes-Benz-Future-Truck-2025-2

Όπως προκύπτει από το όνομα του φορτηγού, η Mercedes-Benz προφανώς θεωρεί ότι για το λανσάρισμα ενός τέτοιου οχήματος στην αγορά θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια. 

Βέβαια με δεδομένο πως δεν πρόκειται για κάτι τόσο ριζοσπαστικό όσο τα πλήρως αυτόνομα οχήματα που πρόσφατα ανακοίνωσε η Google, οι πιθανότητες να γίνει πιο εύκολη η ζωή των επαγγελματιών οδηγών είναι μεγάλες.