Αθήνα
+18...+28° C

Τρεις Εβδομάδες με την Οργάνωση Εξτρεμιστών Τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος»


Η οργάνωση εξτρεμιστών τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος» πρόκειται για μία σκληροπυρηνική ομάδα  Σουνιτών που παλιότερα είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και που έχει καταλάβει τεράστια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.
 H οργάνωση, που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως «Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS), έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ιδρύσει και πάλι χαλιφάτο και έχει ανακυρήξει τον ηγέτη της, τον σκιώδη Abu Bakr al-Baghdadi, ως τον χαλίφη.

Απο το Vice
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την επέκταση της οργάνωσης, η οποία είναι εξοπλισμένη με αμερικάνικα όπλα που έκλεψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεων στο Ιράκ, αλλά και με ρευστό.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν νέες περιοχές στο βόρειο Ιράκ, παρεισδύοντας σε περιοχές Κούρδων.

 Χριστιανοί και άλλες μειονότητες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή από τη στιγμή που άρχισαν να δημοσιεύονται αναφορές για σφαγές.


Σε περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της καιρό, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να παγιώσει τη δύναμή της και να εγκαθιδρύσει μία κυβέρνηση που θα εφαρμόζει το νόμο της Σαρία. 

Παρά το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν αναγωρίζει το Ισλαμικό Κράτος, στην πόλη Raqqa της Συρίας, η οργάνωση έχει ήδη αρχίσει να εγκαθιδρύει ένα λειτουργικό καθεστώς.


O ρεπόρτερ του VICE News Medyan Dairieh ακολούθησε για τρεις εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος, αποκτώντας πρωτοφανή πρόσβαση στη δράση του στο Ιράκ και τη Συρία.

 Είναι ο πρώτος και ο μόνος δημοσιογράφος που έχει καταγράψει τις εσωτερικές διεργασίες αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης.


Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, ο Darieh κατευθύνεται στην πρώτη γραμμή, στη Raqqa όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούν τη 17η βάση του Συριακού Στρατού.

(Για να δείτε τους ελληνικούς υπότιτλους πατήστε στο κουμπί των υπότιτλων και επιλέξτε Greek. )Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, ο Dairieh συναντά ένα μέλος της οργάνωσης από το Βέλγιο που διδάσκει το δόγμα του Ισλαμικού Κράτους στα νεαρά μέλη της οργάνωσης.

 Επίσης, καταφέρνει να διεισδύσει και να κατανοήσει ακόμα περισσότερο το σκεπτικό των μαχητών ενώ πανηγυρίζουν που κατέλαβαν από τον Ιρακινό στρατό αμερικανικά τανκς και APCs.
Στο τρίτο μέρος οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να επιβάλλουν τη Σαρία στην Raqqa της Συρίας.Στο τέταρτο μέρος ο Dairieh επισκέπτεται ένα δικαστήριο που ακολουθώντας το νόμο της Σαρία επιβάλει απάνθρωπες ποινές, ακόμα και σταύρωση.Στο πέμπτο μέρος ο Dairieh ταξιδεύει 200 μίλια από τη βάση της Συρίας στην πόλη Raqqa, στα σύνορα με το Ιράκ. Εκεί οι μαχητές προπαθούν να κατεδαφίσουν τα σύνορα Συρίας - Ιράκ και να αναγορεύσουν την περιοχή ως τμήμα του νέου τους χαλιφάτου.