Έκρηξη ηφαιστείου στην Παπούα Νέα Γουινέα

Βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου Tavurvur στην Παπούα Νέα Γουινέα που σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2014.
Δείτε τη στιγμή της εντυπωσιακής έκρηξης ηφαιστείου στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπως την κατέγραψε τουρίστας στην κάμερα του

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Independent)
 
Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Τα πλάνα που κατέγραψε ο τουρίστας ονόματι Philip McNamara από τις ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας, είναι εντυπωσιακά.

Ο Αυστραλός, ταξιτζής στο επάγγελμα, McNamara, βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές και επέβαινε σε σκάφος κοντά στο ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα.

Την ώρα που κατέγραφε την ακτή με την κάμερα του, το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται εκτοξεύοντας ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες, απειλώντας τα γύρω χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στις αερομεταφορές στον Ειρηνικό.

To όρος Ταβουρβούρ, του οποίου ισχυρή έκρηξη το 1994 είχε καταστρέψει την πόλη Ραμπαούλ στο νησί της Νέας Βρετανίας, ξύπνησε στις 29 Αυγούστου και η έκρηξή του προκάλεσε ζημιές στις σοδειές, ενώ ήταν αιτία τα σχολεία και τα καταστήματα να μείνουν κλειστά.

Ο McNamara έδωσε τώρα τα πλάνα του στη δημοσιότητα, τα οποία αποτελούν ένα σπάνιο ντοκουμέντο.

"Η έκρηξη άρχισε αργά πριν μετατραπεί σε έκρηξη ασθενούς ισχύος, εκσφενδονίζοντας καυτή στάχτη και συνοδεύεται από τους θορύβους της έκρηξης και υπόκωφο βουητό", ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ραμπαούλ.

Οι αρχές εκκένωσαν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και οι κάτοικοι της Ραμπαούλ, της οποίας οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη έλαβαν οδηγίες να λάβουν προφυλάξεις. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματίες ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.