Μετά την Αμφίπολη αποκαλύψεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Με αγωνία περιμένουν τα διεθνή ΜΜΕ τα νέα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Ξεκινούν έρευνες για δεύτερο ναυάγιο με τη βοήθεια μιας νέας υπερσύγχρονης στολής.
Ηταν το 1900, όταν μια ομάδα σφουγγαράδων από τη Σύμη βούτηξε στο βυθό των Αντικυθήρων, για να ανακαλύψει τυχαία αρχαιολογικά ευρήματα μοναδικής αξίας. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό πλοίο, που βυθίστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., όπου βρέθηκε και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μηχανισμός που προέβλεπε τις κινήσεις του ουράνιων σωμάτων.
Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο εξερευνήθηκε μία μόνο φορά από τον Ζακ Κουστώ, το 1976.
Τον χειμώνα του 2012, μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων από το Woods Hole και η Ελληνική Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν πιο συστηματική εξερεύνηση των υδάτων γύρω από το νησί.

Από το σκάφανδρο στο Exosuit

Πλέον, η ομάδα έχει ως όπλο της μια εξελιγμένη στολή, την Exosuit, η οποία διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό διευκολύνοντας την αναζήτηση νέων ευρημάτων. Η νέα ερευνητική αρχαιολογική εκστρατεία λέγεται «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».
Η εντυπωσιακή στολή Exosuit, κατασκευάστηκε από την καναδική εταιρεία Nuytco Research.
Εχει εμφανείς επιρροές από τα σκάφανδρα που φορούσαν οι Συμιακοί σφουγγαράδες στις αρχές του 20 αιώνα, όταν και ανακάλυψαν το περίφημο ναυάγιο.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος στολής έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
  1. Επιτρέπει στους δύτες να παραμείνουν αρκετή ώρα σε μεγάλο βάθος, το οποίο φτάνει ακόμα και τα 300 μέτρα.
  2. Δίνει τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην επιφάνεια χωρίς την υποχρέωση στάσεων, καθώς δεν χρειάζεται αποσυμπίεση.
  3. Προσφέρει εξαιρετική επιδεξιότητα και ευελιξία για την εκτέλεση λεπτής εργασίας.
Η “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Διεθνές ενδιαφέρον για δεύτερο ναυάγιο

Οι New York Times έγραψαν πριν από λίγες μέρες ότι πιστεύεται πως ο χώρος φιλοξενεί και δεύτερο ναυάγιο, ενώ υπάρχουν ιστορικές πηγές που δείχνουν ότι τα δύο πλοία ταξίδευαν μαζί, μεταφέροντας ίσως αντικείμενα από τις κατακτήσεις του Ρωμαίου στρατηγού, Cornelius Sulla.
Καταγεγραμμένα στοιχεία από την αρχική κατάδυση δείχνουν ότι ένα μαρμάρινο άγαλμα ξαναέπεσε στη θάλασσα κατά την προσπάθεια ανέλκυσης, ενώ άλλα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί από το ναυάγιο.
πηγή