Elbee: Το νέο αυτοκίνητο για ανάπηρα άτομα με καροτσάκια

Τσέχοι μηχανικοί θέλουν να διευρύνουν την παραγωγή του Elbee, του οχήματος που έχει σχεδιαστεί για ανάπηρα άτομα που κινούνται με καροτσάκια και θέλουν να έχουν περισσότερες κινητικές δυνατότητες.
Είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ανάπηρους να μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους, χωρίς βοήθεια και το συγκεκριμένο όχημα το επιτυγχάνει. Ο χρήστης μπορεί να οδηγήσει το όχημα, χρησιμοποιώντας το δικό του αμαξίδιο.

Η πόρτα ανοίγει με τηλεχειριστήριο, ενώ ο χρήστης μπαίνει στο όχημα, κάνοντας χρήση μιας ειδικής ράμπας.

«Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τα εξαρτήματα και τα συστήματα ασφαλείας χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και να ενσωματωθεί στο όχημά μας. Πέρσι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές και στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε να εκπληρώνει όλες τις ανάγκες των ατόμων που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια» δήλωσε ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Λαντισλάβ Μπραζντίλ.

Το Elbee έχει 2,50 μέτρα μήκος και 1,33 μέτρα πλάτος. Αυτό επιτρέπει στο αυτοκίνητο να παρκάρει κάθετα σε στενούς χώρους και οι ανάπηροι οδηγοί να έχουν πρόσβαση στις λωρίδες κυκλοφορίας πεζών. Το αυτοκίνητο ζυγίζει 400 κιλά, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 80 χλμ την ώρα και διαθέτει ένα μικρό χώρο για αποσκευές,γράφει το euronews.

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί σου προσφέρει μια νέου είδους ελευθερία και ανεξαρτησία κινήσεων. Πριν από οκτώ χρόνια, έπρεπε να ζητήσω από τη γυναίκα ή τον γιο μου να με πάνε εδώ ή εκεί. Τώρα μπορώ να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μόνος μου. Αυτό με ευχαριστεί πολύ» τόνισε ο Φράντισεκ Τρούντα, που οδηγεί ένα Elbee.

Το αυτοκίνητο προορίζεται για ανάπηρους που μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους. Το όχημα έχει ολοκληρώσει τα τεστ ντράιβ και έχει πάρει άδεια να κυκλοφορεί στους δρόμους, από το 2010.

Μπορείτε να το αγοράσετε πλέον, ενώ η τιμή του κυμαίνεται στα 15.000 ευρώ.