Αθήνα
+18...+28° C

10+1 δραματικές φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 11:00 π.μ. 11 Νοεμβρίου 1918, "την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα" όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον Τύπο είναι η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), οπότε έληξε και επίσημα ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.


Η Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα "L'Armistice". Στη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας φέρεται με το όνομα "Ημέρα Ανάμνησης" ("Remembrance Day" ή "Jour du Souvenir" στον Καναδά), στην Πολωνία με το όνομα "Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας" και στην Αμερική με το όνομα "Veterans Day" (Ημέρα Παλαιμάχων). - πηγή

Δείτε 11 δραματικές φωτογραφίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Μια σύνθεση 6 φωτογραφιών του Αυστραλού φωτογράφου Frank Hurley απεικονίζει πολεμικά αεροσκάφη σε υποστήριξη των Βρετανών στρατιωτών.


Μέλη του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου που βυθίζεται γλυτώνουν τελευταία στιγμή, μετά τον τορπιλισμό του από γερμανικό υποβρύχιο. Προσέξτε μερικούς άνδρες που κατεβαίνουν από το πλοίο. Περίπου 20.000 Βρετανοί, Σύμμαχοι και μέλη πληρωμάτων ουδέτερων εμπορικών πλοίων και πολίτες έχασαν τη ζωή τους από υποβρύχια. Δείτε, το παράξενο καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Μια σπάνια έγχρωμη φωτογραφία με Βρετανούς τραυματιοφορείς που μεταφέρουν έναν πληγωμένο σύντροφο μέσα από τη λάσπη στη Φλάνδρα. Δείτε εκεί που γράφτηκε το "In Flanders Fields"


Ένας Αυστραλός στρατιώτης μεταφέρει έναν πληγωμένο σύντροφο του στην Καλλίπολη.


Χρησιμοποιημένοι κάλυκες μετά από ένα βομβαρδισμό του βρετανικού πυροβολικού στην Ελλάδα.


Επίθεση του γερμανικού πεζικού στο Βερντέν στις 15 Μαρτίου του 1916. Αρκετοί στρατιώτες χρησιμοποιούν χειροβομβίδες και ένας είναι εξοπλισμένος με φλογοβόλο.


Γάλλος στρατιώτης πυροβολείτε κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης στο Βερντέν.


Ακόμα μία σπάνια έγχρωμη φωτογραφία που δείχνει την ύπαιθρο της Φλάνδρας μετά τη Μάχη της Passchendaele (τρίτη Υπρ) το 1917.


Γερμανικό σκυλί αγγελιαφόρος πηδά πάνω από ένα χαντάκι. Εκατομμύρια ζώα υπηρέτησαν στον Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων αλόγων, σκύλων και ταχυδρομικών περιστεριών.


Ο κρατήρας που άφησε η έκρηξη ενός βρετανικού ορυχείου την 1η Ιουλίου 1916, κατά την πρώτη ημέρα της μάχης του Somme. Οι 27 τόνοι εκρηκτικών άφησαν κρατήρα βάθους 40 μέτρων και περιμέτρου 300 μέτρων.


Το υπόγειο του σπιτιού στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, όπου ο Τσάρος Νικόλαος Β' και η υπόλοιπο ρωσική βασιλική οικογένεια πυροβολήθηκαν από τους Μπολσεβίκους απαγωγείς τους στις 17 του Ιουλίου 1918.

από: mental floss