«Bήμα για τον πολιτισμό» η προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67P, με αστερίσκο κινδύνου

Πέτυχε η ιστορική πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινου σκάφους σε κομήτη, σε μια τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα και την επιστήμη.

 Σε έναν «αστερίσκο» κινδύνου πάντως, η ESA ενημέρωσε πως τελικά τα άγκιστρα που θα χρησιμοποιούσε το Philae για να προσδεθεί στην επιφάνεια του κομήτη δεν λειτούργησαν με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος το όχημα να «πετάξει» ξανά στο διάστημα.Με επιτυχία στέφθηκε η ιστορική πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινου σκάφους σε κομήτη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), σε μια τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα, την επιστήμη και την Ευρώπη.


Το σκάφος Philae της ESA προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko μετά από επτά ώρες προσπάθειας, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι ο κομήτης κινούταν με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ υπήρχαν φόβοι πως το αδύναμο βαρυτικό του πεδίο δεν θα επέτρεπε στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με συνέπεια να «αποκρουστεί» πίσω στο διάστημα.

Για ένα «μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Τα συγχαρητήριά της έδωσε και η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση είναι η κατάληξη μιας αποστολής που διήρκεσε 10 χρόνια. Το σκάφος Rosetta, που μετέφερε το Philae, κάλυψε 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα προκειμένου να συναντηθεί με τον 67P και να τον πλησιάσει σε απόσταση που να επιτρέπει την προσεδάφιση του Philae.

Το τελικό στάδιο της ιστορικής αποστολής άρχισε τον Αύγουστο, όταν το Rosetta προσέγγισε τον κομήτη και άρχισε να τον ακολουθεί «κατά πόδας» για το ιστορικό ραντεβού.

Embedded image permalink
Η πρώτη φωτογραφία που έστειλε το Philae ενώ πλησίαζε τον 67P/Churyumov-Gerasimenko
(Πηγή: ESA)

Πιθανός κίνδυνος

Σε έναν «αστερίσκο» κινδύνου πάντως, η ESA ενημέρωσε λίγη ώρα μετά την επιτυχή προσεδάφιση πως τα άγκιστρα που θα χρησιμοποιούσε το Philae για να προσδεθεί στην επιφάνεια του κομήτη δεν λειτούργησαν, με συνέπεια να υπάρχει ενδεχόμενο το όχημα να μην μπορέσει να παραμείνει στο κινούμενο ουράνιο σώμα που έχει τόσο μικρή βαρύτητα.

Εάν το σκάφος δεν είναι πραγματικά σταθερά εδραιωμένο στην επιφάνεια του κομήτη, κινδυνεύει να αποτύχει σε μια από τις σημαντικότερες αποστολές του, που είναι να συλλέξει δείγματα από το έδαφος χρησιμοποιώντας το τρυπάνι με το οποίο είναι εξοπλισμένο.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως εξετάζει τρόπους ενεργοποίησης των άγκιστρων, καθώς διαφορετικά, με βάση το σχεδιασμό, το Philae έχει σταθεροποιηθεί στον Churyumov-Gerasimenko μόνο με τη βοήθεια «καρφιών» που φέρει.

Πέραν αυτού του προβλήματος, η επιφάνεια του 67Pείναι γεμάτη με ρήγματα και βράχους, που συνιστούν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια του οχήματος.

Στόχος η γνώση

Στόχος της αποστολής είναι να απαντηθούν ερωτήματα για τη φύση και τη σύσταση των κομητών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία, ήταν τα «οχήματα» που έφεραν το νερό στην «ξερή» αρχαία Γη, επιτρέποντας τη δημιουργία των πρώτων ωκεανών, όπου εμφανίστηκαν και οι πρώτες μορφές ζωής.

Αποτελούμενοι από αρχαίο πάγο, σκόνη και άλλα υλικά, οι κομήτες της συμπαντικής «γειτονίας» μας παραμένουν ως σήμερα αντικείμενα που κρύβουν πολλά μυστικά για τους επιστήμονες, έχοντας επιβιώσει στο διάστημα από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος, πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
πηγή