Χειμερινή απόδραση στα διάσημα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την ομορφιά τους και αποτελούν κορυφαίο προορισμό για μοναδικές αποδράσεις όλο το χρόνο

Εκεί μπορείτε να οργανώσετε επισκέψεις σε χώρους ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, να κάνετε πεζοπορίες μέσα στο δάσος και να συμμετάσχετε σε διάφορα  σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη!





Και τα 46 χωριά που αποτελούν τα Ζαγοροχώρια είναι ξεχωριστά και κρύβουν ομορφιές αλλά αυτά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι:

•    Τα Άνω Πεδινά  ένα ζωντανό χωριό, με πολλούς  επισκέπτες που το αγαπούν φανατικά και το επισκέπτονται συχνά.   Είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη φύση στα καλύτερά της.

•    Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι το πιο εντυπωσιακό και διάσημο από τα υπόλοιπα μια και ήταν το πρώτο που αναπτύχθηκε τουριστικά.. Οι γυμνοί βράχοι του βουνού, η λεγόμενη Αστράκα ορθώνονται πίσω από τα σπίτια δίνοντας μια επιβλητικότητα στο τοπίο.

•    Το Μικρό Πάπιγκο, βρίσκεται μόνο 2 χιλιόμετρα από το Μεγάλο Πάπιγκο και είναι  πιο ήσυχο. Είναι ο τελευταίος σταθμός πριν την κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται η φημισμένη  Δρακόλιμνη.

•    Την Αρίστη που είναι χτισμένη στην πλαγιά και κοιτάζει από αντίκρυ το Πάπιγκο και την Αστράκα. Στο δρόμο προς Πάπιγκο, όλοι σταματάνε στο γεφυράκι, ένα από τα λίγα σημεία που μπορείς να έρθεις σε επαφή με τα νερά του Βοϊδομάτη που θεωρείται το καθαρότερο και ομορφότερο ποτάμι της Ευρώπης. Τα νερά του είναι παγωμένα και η θερμοκρασία του ποταμού, ακόμα και τους ζεστούς μήνες δεν ξεπερνάει τους 6 βαθμούς Κελσίου.  Από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, η διαδρομή είναι μαγευτική.

•    Το μικρό απομονωμένο χωριό Καπέσοβο που είναι γεμάτο πέτρινα μονοπάτια, που όλα καταλήγουν στην πλατεία.  Στο  καφενεδάκι με τα λίγα τραπέζια γύρω από την παλιά στέρνα του 1848, μπορείτε να κάνετε μια στάση για καφέ και γλυκό.

•    Το Βραδέτο είναι το ψηλότερο χωριό στο Ζαγόρι, καθώς η πλατεία του βρίσκεται σε υψόμετρο 1340 μέτρων. Μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο μέσω Καπέσοβου αλλά υπάρχει και η περίφημη σκάλα Βραδέτου. Το πέτρόκτιστο μονοπάτι θεωρείται το ωραιότερο στα Ζαγοροχώρια και μέχρι το 1973 ήταν η μοναδική οδός που ένωνε το Βραδέτο με τον υπόλοιπο κόσμο.  Ξεκινήστε από το Καπέσοβο και μετά από 1200 περίπου σκαλοπάτια και 60 λεπτά θα φτάσετε στο Βραδέτο.



Κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στα Ζαγοροχώρια, μην παραλείψετε να:

•    Να κάνετε διάφορες δραστηριότητες στη φύση και σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη όπως : rafting, monoraft, kayak, canyoning,  hydrospeed, river trekking στους ποταμούς Αώο, Βοϊδομάτη, Άραχθο, Βενέτικο και στον Καλαρύτικο.  Επίσης μπορείτε να κάνετε trekking, ορειβασία, αναρρίχηση, mountain bike,  ιππασία, τοξοβολία, atv (all terrain vehicle), διάσχιση φαραγγιού, jeeping και parapente. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση των δραστηριοτήτων σας.

•    Να κάνετε την πεζοπορία (3 ώρες ) μέχρι τη Δρακόλιμνη για να απολαύσετε το μαγευτικό της τοπίο. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων. Στα 980 μέτρα υψόμετρο από το Μικρό Πάπιγκο θα συναντήσετε το ορειβατικό καταφύγιο. Τώρα το χειμώνα η πεζοπορία από το καταφύγιο και πάνω ενδείκνυται μόνο για τους έμπειρους του αθλήματος που διαθέτουν και τον ανάλογο εξοπλισμό.

•    Να πάτε να δείτε κάποια από τα 60 φημισμένα  τοξωτά γεφύρια του 18ου-19ου αιώνα που βρίσκονται στην περιοχή όπως το πανέμορφο Γεφύρι του Μίσσιου. Αφήστε το αυτοκίνητο στα μισά της διαδρομής Βίτσα – Κουκούλι. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για το γεφύρι του Μίσιου. Μετά από μόλις 25 λεπτά θα μπείτε στη χαράδρα και θα ανεβείτε στο δίτοξο γεφύρι.

•    Να θαυμάσετε τη χάραδρα του Βίκου από τη θέση Οξυά. Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Μονοδένδρι θα δείτε πινακίδα για την Οξυά. Παρκάρετε και ακολουθείτε το μονοπάτι. Η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο και έχει καταγραφεί και στο βιβλίο Guinness. Το βάθος της αγγίζει τα 900 μέτρα ενώ έχει και μικρό άνοιγμα. Αξίζει επίσης να διασχίσετε την χαράδρα του Βίκου ακολουθώντας με rafting τον ποταμό Βοϊδομάτη με τα κρυστάλλινα νερά.

•    Να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγιάς Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Μετά το μοναστήρι, το μονοπάτι ακολουθεί τα βήματα των ελλήνων που κυνηγημένοι από τους τούρκους βρήκαν καταφύγιο σε θολωτές σπηλιές πάνω από τη χαράδρα. Το μονοπάτι με μικρό πλάτος, πηγαίνει παράλληλα με τη χαράδρα, ανεβάζοντας σε κάθε βήμα την αδρεναλίνη στα ύψη.




Γαστρονομικά tips:

•    Τα Ζαγοροχώρια, αλλά και όλη η Ήπειρος φημίζονται για τις πίτες τους! Οι διάσημες  Ηπειρώτικες πίτες φτιάχνονται με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι και από τις πιο ξακουστές   είναι η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, η χορτόπιτα, η μπατσαριά, η τσουκνιδόπιτα, η τραχανόπιτα και  η σπανακόπιτα. Αξίζει όμως να δοκιμάσετε και γαλατόπιτα,  κιμαδόπιτα, πρασόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα,  κοτόπιτα, λαχανόπιτα και μανιταρόπιτα. Οι νόστιμες πίτες συνοδεύουν τα υπόλοιπα παραδοσιακά εδέσματα όπως ντόπια κρέατα μαγειρεμένα στην γάστρα, κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, τηγανητό χοιρινό, μπουμπουριά και πομπάρι. Η Ήπειρος παράγει επίσης κάποια εξαιρετικά προϊόντα όπως κρασί, διάφορα τυριά (φέτα Ηπείρου, γαλοτύρι, μετσοβόνε), λουκάνικα  και τσίπουρο που όσοι το πίνουν το θεωρούν από τα καλύτερα.

•    Αν είστε φίλοι του κρασιού, αξίζει να πάτε μέχρι το Μέτσοβο για να  επισκεφθείτε το Οινοποιείο Αβέρωφ. Μετά από την παρακολούθηση βίντεο για το αμπέλι και το οινοποιείο, θα δείτε τα 1200 γαλλικά δρύινα βαρέλια που φυλάνε μέσα τους τον πολύτιμο μούστο, σπάνιες φιάλες που χρονολογούνται από το 1974, ενώ στο τέλος της ξενάγησης μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί στο wine bar και να προμηθευτείτε κρασιά για το σπίτι.  Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Πέμπτη ως Δευτέρα από τις 10πμ ως τις 4μμ. Πληροφορίες: τηλ. 26560-31490



Για τη διαμονή σας:

Προτείνουμε το Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa της Trésor Hotels & Resorts  στο Ζαγόρι, το πρώτο “πράσινο” ξενοδοχείο σε όλη την  Ήπειρο. Είναι ένα boutique ξενοδοχείο με παραμυθένια ατμόσφαιρα, design αισθητική και ασυναγώνιστο service. Εκεί θα βιώσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διαμονής σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία στην αρχιτεκτονική, με τις design λεπτομέρειες στη διακόσμηση που υπογράφονται από τους μεγαλύτερους  interior designers, οίκους και αρχιτέκτονες διεθνώς: Philippe Starck, Castiglioni, Citterio, Urquiola, Le Corbusier, της Moooi, B&B Italia, Bisazza, Zaha Hadid.  Το ξενοδοχείο έχει δημιουργήσει  επίσης eco-friendly spa facilities που ελαχιστοποιούν κάθε επιβάρυνση στο περιβάλλον. Εκεί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, οργανικά προϊόντα φροντίδας .

Για πληροφορίες και κρατήσεις  επισκεφθείτε:http://www.tresorhotels.com/hotels/20/mikro-papigko-1700






πηγή