Αθήνα
+18...+28° C

Βίτσα: Οικογενειακή απόδραση στα Ζαγοροχώρια

Το φθινόπωρο έχει χαρίσει τα όμορφα χρώματα του σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό, που θα σας μεταφέρει μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.

 Οι επιλογές για αποδράσεις σε όλη την Ελλάδα πολλές και τα Ζαγοροχώρια είναι η ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου.

Αυτό το σαββατοκύριακό αποδράστε οικογενειακά σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, την πανέμορφη και γραφική Βίτσα!

Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, η Βίτσα διακρίνεται για το ιδιαίτερο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και οικολογικό ενδιαφέρον της μαγεύοντας τους επισκέπτες της με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα του Κεντρικού Ζαγορίου, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Βίκου.

Κτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, εντυπωσιάζει και προσκαλεί τον επισκέπτη να περιδιαβεί τα καλντερίμια της και να ανακαλύψει τα μυστικά της.
Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο, που διακρίνεται για την ενότητα των λιθόκτιστων οικιών, εκκλησιών, δρόμων και πλατειών του, που το καθιστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοριών του Κεντρικού Ζαγορίου.

Αποτελείται από δύο χωρικές ενότητες (μαχαλάδες), την Άνω Βίτσα και την Κάτω Βίτσα. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων στρέφονται γύρω από την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό.
Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως Θεοτόκου και των Ταξιαρχών, αλλά και το γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο Ζαγόρι αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την καλλιτεχνική ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Είναι χτισμένα με ντόπια υλικά, πέτρες ξύλα και σχιστόπλακες που βρίσκονται άφθονα στην περιοχή και διακρίνονται για το άριστο αποτέλεσμα, που οφείλεται στην τεχνική επιδεξιότητα των Ηπειρωτών μαστόρων.

Στην περιοχή της Βίτσας υπάρχουν αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες χτισμένες αρκετά παλιά με τον παραδοσιακό τρόπο από τους τεχνίτες της εποχής.
Από το χωριό θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κοντινές εκδρομές, ανακαλύπτοντας την υπέροχη φύση, αλλά και τα χωριά του Ζαγορίου.
πηγη\