Αθήνα
+18...+28° C

Πετώντας με ένα drone πάνω απο την πόλη ''φάντασμα'' Πριπιάτ.

 Πέρασανε 28 χρόνια από το μοιραίο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ που έλαβε μέρος τα ξημερώματα τις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.
Μια τραγωδία που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα με καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθούν πολλές γενιές στο μέλλον.


Το ατύχημα στην Ουκρανική σήμερα πόλη Πριπιάτ(Το 1986 ήταν έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) είχε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς απευλευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι,η ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε τρομακτικά πάνω από την Ευρώπη εώς το Βόρειο Πόλο. 

 Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας.

 Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.


Δείτε το βίντεο του Βρετανού φωτογράφου Ντάνι Κούκ ο οποίος με τη βοήθεια ενός drone κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες πάνω από την εγκαταλελειμμένη πόλη Πριπιάτ