Αθήνα
+18...+28° C

Τυρί παρμεζάνα, Per Tutti!

Κάντε το καλύτερο ριζότο ΜΟΝΟ με παρμεζάνα.


Με κάθε αντικειμενικότητα, η παρμεζάνα είναι ο βασιλιάς των τυριών.
Για τους Ιταλούς η παρμεζάνα είναι ό,τι ο Ελβις στο ροκ, ό,τι η Τζοκόντα για το Λούβρο, ό,τι η σαμπάνια για τους Γάλλους.
Εδώ και εννιά αιώνες η παρμεζάνα είναι το ίδιο τυρί. Από τον XIIο αιώνα παράγεται με τα ίδια υλικά και αυστηρά στις ίδια γη όπως και άλλοτε.
Το βρίσκεις παντού στην Ιταλία και παντού στον κόσμο, σε όλα τα τραπέζια, σε όλα τα φαγητά, από τα πιο φτωχικά ως τα αστεράτα των σεφ. Σε μακαρόνια, στις σαλάτες, σε φοντύ, σε κομμάτια για απεριτίφ, στα κρέατα, στα λαχανικά, στο προσούτο…
Ένα πράγμα είναι βασικό για την παρμεζάνα. Μην αγοράζετε έτοιμο τριμμένο από το σούπερ μάρκετ σε πλαστικό σακουλάκι. ΠΟΤΕ.
Η παρμεζάνα reggiano, η αυθεντική, είναι λίγο ακριβούτσικη αλλά αξίζει να προσφέρετε στον εαυτό σας τη χλιδή να αγοράσετε ένα ολόκληρο κομμάτι και να το τρίψετε μόνοι σας, την τελευταία στιγμή. Ένα σύννεφο παρμεζάνας, μια πούδρα παρμεζάνας θα τυλίξει τα πιάτα σας με την αίγλη και το γούστο της ιταλικής κουζίνας.

Σας δίνω τη συνταγή για ένα Ριζότο Μόνο Με Παρμεζάνα
  • Το ριζότο θέλει χρόνο και αγάπη
  • Ένα ριζότο χρειάζεται 20 λεπτά και γίνεται τελευταία στιγμή
  • Επαναλάβετε: Τελευταία στιγμή…
Τα υλικά που χρειάζεστε

  • Ριζότο Arborio 
  • Κρεμμύδια
  • Λευκό, ξηρό κρασί
  • Παρμεζάνα Reggiano
  • Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο
  • Ζωμό κρέατος και λαχανανικών
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Ένα βαθύ τηγάνι
Ας μιλήσουμε καταρχήν για τον ζωμό κρέατος και λαχανικών
Πετάξτε τους έτοιμους κύβους λαχανικών και κρέατος που πιθανόν έχετε
Φτιάξτε το ζωμό μόνοι σας
Πάρτε κρέας και λαχανικά, βράστε τα και κρατήστε το ζωμό
Το πολύ-πολύ, καταψύξτε το ζωμό και για την επόμενη φορά
Τώρα είμαστε έτοιμοι. Ξεκινάμε
Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τον καυτό ζωμό. Πρέπει να είναι καυτός όταν τον χρειαστούμε
  • Στο βαθύ τηγάνι λυώνουμε το βούτυρο χωρίς να καεί. Σε χαμηλή φωτιά
  • Βάζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Τα αφήνουμε να ασπρίσουν
  • Προσθέτουμε το ρύζι
  • Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Θέλει προσοχή, άλλα 20 λεπτά μένουν, προσοχή!
  • Ανακατεύουμε ελαφρά το ρύζι, να πάρει παντού βούτυρο και κρεμμύδια
  • Από τώρα και στο εξής δεν σταματάμε ποτέ να ανακατεύουμε
  • Όχι με φρενίτιδα, αλλά απαλά, χαλαρά, και συνέχεια
  • Προσθέτουμε το ποτήρι με το κρασί. Ανακατεύουμε σταθερά ώσπου το ρύζι να πιεί όλο το κρασί
  • Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι
  • Με μια κουτάλα προσθέτουμε τον καυτό ζωμό κρέατος σιγά-σιγά
  • Το ρύζι θα τσιρίξει, γιατί όλα τα υλικά είναι καυτά
  • Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχουν μεζούρες
  • Θα βάλουμε όσο ζωμό παίρνει
  • Δείχνει μόνο του
  • Προσθέτουμε, ανακατεύουμε, το πίνει
  • ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 18 ΛΕΠΤΑ
  • Το ρύζι πρέπει να είναι al dente, ούτε βρασμένο ούτε άβραστο. Ούτε υγρό ούτε πολύ στερεό. Πρέπει να είναι κρεμώδες. Πρέπει να στέκεται στο πιρούνι
  • Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά στα 18 λεπτά, όπως είπαμε
  • Προσθέτουμε ένα κατιτίς λίγο βούτυρο
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά
  • Βάζουμε μια καλή χούφτα παρμεζάνα
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
  • Σερβίρουμε αμέσως σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε παρμεζάνα
Αν το ριζότο σας πετύχει, ποτέ πιά κανένα ριζότο δεν θα σας αρέσει στο εστιατόριο

Δεν το ξέχασα! Αυτός είναι ο ζωμός που θα πάρετε από το κρέας και τα λαχανικά που θα βράσετε.
Κάντε το, γιατί έτσι θα φάτε και τα δύο φαγητά. Ριζότο και σούπα κρέατος με λαχανικά!

το βρήκαμε εδω