Ζαρούχλα- Τσιβλός, ένας παράδεισος στον Χελμό

Ένας μικρός παράδεισος είναι η Ζαρούχλα Αχαϊας και υπάρχουν πολλοί λόγοι να την ανακαλύψετε. Είστε έτοιμοι;
Σχεδόν 2,5 ώρες από την Αθήνα, υπάρχει κάποιος λόγος σοβαρός να πάρεις τον δρόμο για ν' ανέβεις στον Χελμό και να γνωρίσεις τη Ζαρούχλα.
Είναι ένα από τα πολύ όμορφα χωριά της Αχαΐας, πάνω από την Ακράτα, χτισμένο στα 1.100 μέτρα υψόμετρο,περιτριγυρισμένο από πλατάνια, πεύκα, έλατα και μονοπάτια για να περιδιαβείς και σε απόσταση αναπνοής από μια συναρπαστική λίμνη στην οποία θα περάσεις ώρες κάνοντας πικ νικ ή αθλοπαιδιές, την Τσιβλού.

Ομολογουμένως η διαδρομή μέχρι την Ακράτα είναι ψυχοφθόρα - λόγω των ατελείωτων και επικίνδυνων έργων στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Ωστόσο τα 37 χιλιόμετρα από την παραθαλάσσια κωμόπολη μέχρι το χωριό είναι ιδιαίτερα απολαυστικά και μας εισάγουν κατευθείαν στην ψυχολογία της «εκδρομής στο χωριό».

Το οποίο χωριό δεν είναι μεγάλο και τα σπίτια του απλώνονται ουσιαστικά γύρω από τον κεντρικό πλακοστρωμένο δρόμο που έχει την «κοινωνική» ζωή του οικισμού - ταβέρνες και καφετέριες. Ωστόσο στο ένδοξο παρελθόν, η Ζαρούχλα είχε και χίλιες οικογένειες, ενώ οι κάτοικοι πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 - δύο πύργοι, του Φωτήλα και του Χαραλάμπη που διατηρούνται στο χωριό το επιβεβαιώνουν.

Η Ζαρούχλα δεν ξέφυγε από τη μετανάστευση των νεότερων χρόνων και έχασε την αλλοτινή της αίγλη. Σήμερα πάντως, οι λιγοστοί κάτοικοι θα σας περιποιηθούν και θα μοιραστούν μαζί σας τα μυστικά του χωριού που στο παρελθόν, τις «καλές εποχές» τραβούσε πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές και φυσικά την Αθήνα.

«Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, δεν χωρούσες να περπατήσεις στο πλακόστρωτο» μας λέει η Ασπασία Φαϊλάδη που έρχονταν στο χωριό με τον σύζυγο της Σπήλιο από την Πάτρα. Αυτή η χαρούμενη, σχεδόν κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα ήταν που τους έβαλε την ιδέα να επενδύσουν στη Ζαρούχλα και να φτιάξουν ένα ζεστό και φιλόξενο ξενοδοχείο σε μια πλαγιά του χωριού, το «Στύγα Mountain Resort».

Το ζευγάρι, που δεν έμεινε ανεπηρέαστο από την κρίση, στράφηκε προς τον συνεδριακό τουρισμό για να κρατήσει την κίνηση του ξενοδοχείου. «Φιλοξενούμε συχνά μικρά συνέδρια που δίνουν κίνηση όχι μόνο σε μας, αλλά και σε όλο το χωριό. Αρκετές φορές έχει χρειαστεί να μείνουν σύνεδροι στον γειτονικό "Πύργο της Ζαρούχλας" γιατί δεν χωράνε όλοι σε μας. Αλλά έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα, με συνεργασία, αλλιώς δεν επιβιώνει κανείς»μας λέει ο Σπήλιος Φαϊλάδης, ενώ ταυτόχρονα προτείνει που να καταλαγιάσουμε την πείνα μας μετά τη βόλτα στους δασικούς δρόμους γύρω από το χωριό.

Ο ίδιος έρωτας για την ηρεμία και τη φυσική καλλονή του χωριού, οδήγησε στη Ζαρούχλα πριν από 13 χρόνια δύο... πειρατές που βρήκαν εδώ τον δικό τους θησαυρό. Ο Πέτρος και η Εύα, άφησαν τον διάσημο «Πειρατή» της Ύδρας και έφτιαξαν εκ νέου το αγκυροβόλι τους, σκανδιναβικού τύπου αυτή τη φορά, το cafe-bar «Στο ρέμα» με σαφείς και δυναμικές τζαζ και ροκ επιρροές - εμείς είχαμε την τύχη να βρεθούμε στη μια από τις δύο βραδιές της χρονιάς που το ζευγάρι διοργανώνει πάρτι με live μουσική, για το οποίο έρχεται κόσμος από την Αθήνα και γίνεται απλά... χαμός μέχρι το πρωί. «Έχουμε φίλους που έρχονται φανατικά κάθε χρόνο στο live. Πολλές φορές τους βάζουμε μέσα από τη μπάρα γιατί γίνεται το αδιαχώρητο» μας λέει ο Πέτρος, που ξέρει πώς να κρατάει το κέφι στα ύψη... ακόμα και στα υψόμετρα του Χελμού.

Πέριξ του χωριού

Παρ' όλο που δεν είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό, το χωριό προσφέρεται και σαν βάση για εξορμήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων (είναι περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά) και τα γειτονικά χωριά, τον Φενεό και τη λίμνη Δόξα, τις παραλίες της Ακράτας το καλοκαίρι και τον φανταστικό καταρράκτη της Στύγας, που βρίσκεται στην Νεραϊδοράχη του Χελμού.

Ειδικά για τον καταρράκτη θα πρέπει να προετοιμαστείτε καταλλήλως γιατί θα πρέπει να πεζοπορήσετε από τον οικισμό της Περιστέρας - αξίζει όμως τον κόπο να δείτε την περιοχή με τη σπουδαία ιστορία (οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η Στύγα ήταν μια από τις πύλες του Άδη, ενώ στα νερά της βάφτισε η Θέτιδα τον νεογέννητο γιο της Αχιλλέα - μπορεί πάλι η Στύγα να σας θυμίζει το σκηνικό στο οποίο εκτυλίχθηκε η εμβληματική «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Στα σίγουρα πάντως, χωρίς ταλαιπωρίες, η πιο «απαραίτητη» εκδρομή γύρω από τη Ζαρούχλα είναι στη λίμνη Τσιβλού. 10 χιλιόμετρα από το χωριό, πνιγμένη στα έλατα και τα πεύκα, αποτέλεσμα μιας σειράς κατολισθήσεων που έγιναν το 1912-13 και έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη «πνίγοντας» το χωριό Τσιβλός, η λίμνη είναι ό,τι χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις, αράξεις, αθληθείς, διασκεδάσεις στις όχθες της - αν μάλιστα πας εκεί καλοκαίρι, χαλαρά θα κάνεις μπάνιο όπως κάνει πολύς κόσμος ακόμα.

Αν δεν έχετε προνοήσει για πικ νικ στην εξοχή, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στη Ζαρούχλα και να φάτε στα τοπικά ταβερνάκια και τις ψησταριές. Εμείς φάγαμε αυθεντική και πεντανόστιμη στη λιτότητα του καταλόγου της ντόπια κουζίνα με ζουμερά παϊδάκια, σαλάτες, χειροποίητες τηγανιτές πατάτες, τυροκαυτερή και λουκάνικα στην ψησταριά του «Γιάννη» στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
thetoc.gr