RS-26 «Rubezh»: Το ρωσικό στρατηγικό-πυρηνικό υπερόπλο επιχειρησιακά έτοιμο το 2016

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα τεθούν στις αρχές του 2016 η νέας γενιάς στρατηγικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου RS-26 «Rubezh».
 Πρόκειται για ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο των Ρώσων που κατασκευάστηκε με στόχο την διάτρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και προκαλεί τεράστια ανησυχία στις ΗΠΑ.

Τη δήλωση-βόμβα έκανε ο διοικητής των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Σεργκέι Κατακάγιεφ ανήμερα των Χριστουγέννων. «Οι δοκιμές του νέου στρατηγικού πυραύλου τύπου RS-26 βρίσκονται σε εξέλιξη και το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό το 2016», ανέφερε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. 
Οι στερεού καυσίμου RS-26 «Rubezh» που έχουν αναπτυχθεί στη βάση των RS-24 YARS, έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων (3.600 μιλίων). Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, οι στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν στη διάθεση τους πλέον 311 επιχειρησιακούς βαλλιστικούς πυραύλους πέντε διαφορετικών τύπων.
Εντός του 2015 μάλιστα οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις θα ενισχυθούν σημαντικά με έναν μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων. 
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος RS-26 «Rubezh», ο οποίος είναι σχεδιασμένος για την διάτρηση αντιβαλλιστικών δικτύων αεράμυνας πετά προς τον στόχο πραγματοποιώντας βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά, «αγκαλιάζοντας» την επιφάνεια της γης και μένοντας πιο μακριά από το ανάγλυφο των τοποθεσιών που διασχίζει.
Ο RS-26 ξεκινά από επίγειο κινητό σύστημα εκτόξευσης κινούμενος ευθεία προς τα πάνω και στη συνέχεια σε κάποιο συγκεκριμένο ύψος παίρνει βαλλιστική πορεία πτήσης με καμπύλη τροχιά, ενώ φτάνοντας σε χαμηλή τροχιά πτήσης, στις τελευταίες εκατοντάδες χιλιομέτρων ως το στόχο, η κεφαλή ξαφνικά πηγαίνει κατακόρυφα προς τα κάτω και συνεχίζει την πορεία πλέον ως πύραυλος Κρουζ.
Ο εντοπισμός μιας τέτοιας πολεμικής κεφαλής με ραντάρ ή άλλα συστήματα είναι αδύνατος. Αδύνατη είναι επίσης και η διακοπή της πτήσης της, δηλαδή η κατάρριψη ή εξουδετέρωσή της.
Προφανώς και γι’ αυτό η έντονη ανησυχία από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που βλέπουν τα ρωσικά σχέδια στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων να «εκτοξεύονται» και την αντιπυραυλική τους ασπίδα να απειλείται ακόμη πιο έντονα. Ίσως αυτό να εξηγεί και τον πανικό τους να φτάσουν μέχρι την αυλή της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr