Αθήνα
+18...+28° C

«Λαδένια Κιμώλου» Με λαχανικά και Φέτα

Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου που θυμίζει πολύ αφράτη πίτσα. 
Βασικά υλικά της, η φρέσκια ντομάτα και το ξερό κρεμμύδι. Μια παραδοσιακή συνταγή απο τον Αθηναγόρα Κωστάκο


ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 50΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα


Υλικά
ΓIA TH ZYMH
750 γρ. αλεύρι σκληρό
40 γρ. ξερή μαγιά (σκόνη)
20 γρ. ζάχαρη
1 κούπα έ.π. ελαιόλαδο
1½ ποτήρι χλιαρό νερό
20 γρ. αλάτι

ΓIA TH ΓΕΜΙΣΗ
3 ώριμες, σφιχτές ντομάτες
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 χρωματιστές πιπεριές, ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
15 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
130 γρ. φέτα, τριμμένη
1-2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι







Εκτέλεση
ZYMH: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μισό λάδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τρίβουμε καλά, ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βαμβακερό πανί. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά και τις ψιλοκόβουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου περίπου 36-40 εκ.). Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε πάνω όλα τα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκυθάκια), τις ελιές και τη φέτα, φροντίζοντας να πάνε παντού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.