Αθήνα
+18...+28° C

Πως να βάψετε το σπίτι σας μόνοι σας

Πολλοί από εμάς θέλουμε κατά καιρούς να ανανεώσουμε το σπίτι ή το δωμάτιο μας, αλλά το βάψιμο των τοίχων μας φαίνεται βουνό.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή δεν έχουμε τα χρήματα για να προσλάβουμε κάποιον επαγγελματία, είτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να το βάψουμε μόνοι μας.


Είναι, όμως, τόσο δύσκολο να τα καταφέρουμε; Ας δούμε!

βάψτε μόνοι σας σαν επαγγελματίεςΣτην πραγματικότητα, αν και στην αρχή μοιάζει ακατόρθωτο, το βάψιμο ενός χώρου είναι μια σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία που μπορούμε όλοι να κάνουμε μόνοι μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα χρώματα και εργαλεία.

Και φυσικά να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα.

Η επιλογή των χρωμάτων

Πριν κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να σκεφτούμε πως θέλουμε να γίνει ο χώρος μας. Η έμπνευση δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη και καλό θα ήταν να έχουμε δει κάποια πράγματα πριν από την επίσκεψη στο χρωματοπωλείο.

Τα περιοδικά διακόσμησης και φυσικά το ίντερνετ είναι μια καλή πηγή για να πάρουμε ιδέες και να "φανταστούμε" τον χώρο μας με τα νέα του χρώματα.

ψάχνουμε να βρούμε τι χρώματα μας αρέσουν

Μόλις έχουμε μια εικόνα του τι θέλουμε περίπου κάνουμε την βόλτα στο χρωματοπωλείο για να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα, ανάλογα με τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψουμε.

Εκεί θα μας βοηθήσουν με τυχόν απορίες και θα μας ξεμπλοκάρουν αν έχουμε κολλήσει. Επίσης από εκεί θα προμηθευτούμε τα κατάλληλα εργαλεία.

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε

Όπως ισχύει για κάθε δουλειά, έτσι και στο βάψιμο πριν ξεκινήσουμε πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία.

Τι θα χρειαστούμε:

ρολό και πινέλα για το βάψιμο

σπάτουλα και γυαλόχαρτο για τον καθαρισμό των επιφανειών

χαρτοταινία και νάιλον για προστασία των αντικειμένων

• μια σκάλα

Το ρολό θα πρέπει να είναι κατάλληλο για πλαστικά χρώματα. Με αυτό θα βάψουμε τις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων και του ταβανιού. Μαζί θα πάρουμε και το αντίστοιχο σκαφάκι.

Αν πρόκειται να βάψουμε μεταλλικές ή άλλες επιφάνειες ή αν χρησιμοποιήσουμε λαδομπογιά, πρέπει να εφοδιαστούμε και με ειδικό ρολό για βερνίκια.

Για τις ψηλές επιφάνειες θα χρειαστούμε και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι ή κάποια σκάλα.

εργαλεία βαψίματος

Θα χρειαστούμε πινέλα σε διάφορες διστάσεις για τα κοψίματα και τις λεπτομέρειες. Με αυτά θα βάψουμε κατά κύριο λόγο τις γωνίες και γενικά τα δύσκολα σημεία.

Επίσης, σπάτουλες και γυαλόχαρτο ή ειδικά σφουγγάρια για να αφαιρέσουμε το παλιό χρώμα ή να λειάνουμε επιφάνειες πριν το βάψιμο.

Και φυσικά χαρτοταινία για να καλύψουμε επιφάνειες που δεν θέλουμε να βάψουμε, όπως κουφώματα, πρίζες, διακόπτες κλπ.

Προετοιμασία

Αρχικά μετακινούμε όλα τα έπιπλα στο κέντρο του δωματίου και καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψουμε. Αφαιρούμε καρφιά και στοκάρουμε τις τρύπες και γενικά κάνουμε ότι επιδιόρθωση απαιτείται.

Αφήνουμε να στεγνώσει ο στόκος και τρίβουμε για να λειάνουμε την επιφάνεια με το γυαλόχαρτο.

καλύπτουμε καλά τα έπιπλα με νάιλον πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο

Σκεπάζουμε τα έπιπλα με νάιλον για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα τα λερώσουμε με χρώμα και καλύπτουμε πρίζες, διακόπτες κλπ με χαρτοταινία για τον ίδιο λόγο.

Ξεκινάμε το βάψιμο του σπιτιού μας

Ζητάμε την συνδρομή και την βοήθεια συγγενών, γνωστών και φίλων και επιλέγουμε μια μέρα που θα μπορούν οι περισσότεροι.

Μην ξεχνάτε: Όσο περισσότερα χέρια, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε!


Καλό είναι να ξεκινήσουμε το πρωί για να εκμεταλλευτούμε το φυσικό φως και για να είμαστε και πιο ξεκούραστοι.

Ξεκινάμε πάντα το βάψιμο από το ταβάνι. Στη συνέχεια βάφουμε τους πλαϊνούς τοίχους και αφήνουμε ξύλινες επιφάνειες, όπως π.χ. πόρτες για το τέλος.

βάφουμε το σπίτι

Αν χρειαστεί περνάμε και δεύτερο χέρι αν και πολλές φορές αρκεί και ένα χέρι. Αυτό θα το κρίνετε εσείς βλέποντας το αποτέλεσμα που έχετε επιτύχει.

Αν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι είναι αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό.

Καλή επιτυχία!
πηγή