Τρόμος στις Βρυξέλλες

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πόλη Βερβιέ
 στα ανατολικά του Βελγίου, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής εφόδου των Αρχών της χώρας, στον απόηχο του τριήμερου μακελειού που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οι τρεις τζιχαντιστές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα εναντίον των ΒρυξελλώνΗ επιχείρηση είχε ως στόχο τζιχαντιστές, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με τους «σφαγείς» του Charlie Hebdo και τον Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας, πληροφορία την οποία, ωστόσο, διέψευσε ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του Βελγίου, Βαν Ντερ Σιπτ.


«Τους παρακολουθούσαμε εδώ και καιρό. Πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι ένας έχει τραυματιστεί και συλληφθεί.

Πρόκειται για νεαρούς συριακής καταγωγής, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και των τριών τζιχαντιστών, που σύμφωνα με τις Αρχές είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τη Συρία και σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα εναντίον των Βρυξελλών, με την Αστυνομία και τα στρατόπεδα της χώρας να αποτελούν τους κύριους στόχους τους.

Στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος εντοπίστηκαν τέσσερα καλάσνικοφ, αστυνομικές στολές και υλικά για τη δημιουργία βομβών, μετέδωσε η «Le Soir».


Λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση των δυνάμεων Ασφαλείας
Λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση των δυνάμεων Ασφαλείας




Aνάλογες επιχειρήσεις -τουλάχιστον δέκα- πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η βελγική πρωτεύουσα, με το επίπεδο συναγερμού να έχει ανέβει στο 3 της τετράβαθμης κλίμακας, σε ορισμένες περιοχές. Σε μία από αυτές, στη Μolenbeek, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε σε άγνωστο αριθμό συλλήψεων.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία σε κάθε γωνιά του Βελγίου
Ισχυρή αστυνομική παρουσία σε κάθε γωνιά του Βελγίου


Διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι έχουν τραυματιστεί και άνδρες των δυνάμεων Ασφαλείας που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, Μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν ότι μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στο Παρίσι είχε αγοραστεί στο Βέλγιο.

Βίντεο - ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται η ανταλλαγή πυρών:
Οι πρώτες στιγμές μετά από την επιχείρηση στην πόλη Βερβιέ:
 








Το σημείο της επιχείρησης από το Street View της Google
Το σημείο της επιχείρησης από το Street View της Google