To Μεγάλο Κανάλι της Κίνας

Το “Μεγάλο Κανάλι” είναι η τεχνητή ροή υδάτων από το βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας στο Πεκίνο στην πόλη Hangzhou της επαρχίας Zhejiang κι έχει έκταση 1.800 χιλιόμετρα..
Είναι το μεγαλύτερο κανάλι ή τεχνητό ποτάμι που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην ιστορία.


Τα πρώτα τμήματα του καναλιού άρχισαν να κατασκευάζονται τον 6ο με 5ο αιώνα π.Χ. Κάθε δυναστεία συντηρούσε, επέκτεινε και βελτίωνε το κανάλι.
Το μεγάλο κανάλι καθώς και άλλα μικρότερα κανάλια προσέφεραν σημαντικό πλεονέκτημα στην κινεζική οικονομία, αυξάνοντας την εμπορική κίνηση των γύρω πόλεων. Για την εποχή του το μεγάλο κανάλι λειτουργούσε όπως λειτουργεί σήμερα μια μεγάλη λεωφόρος ή μια σιδηροδρομική γραμμή. Xρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.
Το 2014 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνητή οδό ναυσιπλοΐας στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εκτεταμένα έργα του κόσμου, φτιαγμένα με το χέρι, πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Χτίστηκε για να καταστεί δυνατή η μεταφορά του πλεονάσματος σιτηρών από τις εύφορες κοιλάδες των κινεζικών ποταμών, για να τροφοδοτήσει τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες και μόνιμες βάσεις στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κίνας.




youropia.gr