Αθήνα
+18...+28° C

Zalipie - Το ζωγραφιστό χωριό της Πολωνίας

Το Zalipie είναι μικρό απομονωμένο χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας. 
Στο χωριό αυτό παραμένει ζωντανή περισσότερο από έναν αιώνα μια παράδοση που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος της χώρας. Οι κάτοικοι ζωγραφίζουν τα σπίτια τους, το εξωτερικό και το εσωτερικό τους, με φωτεινά λουλουδάτα λαϊκά σχέδια. 
Η παράδοση ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα όταν οι γυναίκες του χωριού, προκειμένου να καλύψουν ατέλειες στα μικρά ξύλινα σπίτια τους, άρχισαν να τα ζωγραφίζουν με μοτίβα της φύσης. Χρησιμοποιούσαν πινέλα που έφτιαχναν μόνες τους από τα μαλλιά τους ή από τις ουρές των αγελάδων τους και διάφορες χρωστικές από το λίπος ζυμαρικών (dumplings). Κάθε χρόνο οι γυναίκες βελτίωναν τις ζωγραφιές τους, αμέσως μετά τη γιορτή του Corpus Christi.
Έτσι ξεκίνησε μια μοναδική συνήθεια που περνούσε από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες εμπνέονταν από τη φύση και την τοπική λαογραφία και οι ζωγραφιές τους γίνονταν μεγαλύτερες και πιο πολύχρωμες. Μια γυναίκα του χωριού, η Felicja Curylowa (1904 – 1974) ζωγράφισε κάθε επιφάνεια στο εσωτερικό του σπιτιού της, το οποίο μετά το θάνατό της μετατράπηκε σε μουσείο.
Το Zalipie θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά στην Πολωνία. Όλο το χωριό είναι ζωγραφισμένο-τα σπίτια, οι φράχτες, τα σπιτάκια των σκύλων, τα πηγάδια, η γέφυρα, οι κάδοι, τα δέντρα, τα μικροαντικείμενα-μια σκέτη απόλαυση!!