Το όμορφο και ήσυχο νησί Σαρκ

Το Σαρκ είναι ένα μικρό νησί στα νοτιοδυτικά της Μάγχης, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας. 
Αποτελείται από δύο κύρια μέρη, το Γκρέιτερ Σαρκ και το Λιτλ Σαρκ στα νότια. Συνδέονται με στενό ισθμό, που λέγεται La Coupée. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 114 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε αυτό το σημείο σώζεται ανεμόμυλος από το 1571.
Το Λιτλ Σαρκ έχει πολλά ορυκτά και στο Port Gorey σώζονται ερείπια από τα ορυχεία αργύρου. Το νησί έχει υπό τη δικαιοδοσία του επίσης το νησί Brecqhou, που είναι ιδιωτικό.

Μέχρι πρότινος, το Σαρκ εθεωρείτο το τελευταίο προπύργιο του φεουδαλισμού στην Ευρώπη. Το φεουδαλικό σύστημα που ονομάζεται fiefdom καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2008. Συγκεκριμένα, αναθεωρήθηκαν οι εκλογικοί νόμοι και αποδόθηκε σε όλους το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα να διοικούν έπειτα από εκλογές.
Πριν τον Απρίλιο του 2008 ο επικεφαλής της φεουδαλικής κυβέρνησης στο Σαρκ ονομαζόταν Seigneur. Αν ήταν στο αξίωμα αυτό γυναικείο πρόσωπο, ο τίτλος ήταν Dame (Λαίδη). Την περίοδο 1980 – 2008 ο Τζον Μάικλ Μπομόντ υπήρξε ο 22ος και τελευταίος Seigneur του Σαρκ. Πολλοί από τους νόμους, ιδίως αυτοί που σχετίζονταν με την κληρονομιά και τη διοίκηση που ασκούσε ο Seigneur, άλλαξαν ελάχιστα σε σχέση με τους νόμους του 1565, επί Βασιλείας Ελισάβετ Α΄. Ο Seigneur διατηρούσε την αποκλειστική δικαιοδοσία επί του νησιού να φυλάει περιστέρια και ήταν το μοναδικό πρόσωπο που του επιτρεπόταν να είναι ιδιοκτήτης θηλυκού σκυλιού.
Το Σαρκ είναι από τις πιο ήρεμες περιοχές του πλανήτη μας. Η έκταση του καλύπτει 2 τετραγωνικά μίλια και κατοικείται από 600 άτομα. Ο ρυθμός ζωής ήρεμος και χαλαρός. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν είναι τα ιππήλατα οχήματα, ποδήλατα, ελκυστήρες και μοτοποδήλατα ή οχήματα που κινούνται με μπαταρία για ηλικιωμένα ή για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιβάτες και αγαθά που φτάνουν με φέρι μποτ μεταφέρονται με οχήματα που σύρονται από ελκυστήρες. Η οικονομία του νησιού βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στο εμπόριο ειδών μικροτεχνίας. 
Φωτογραφία Hannes 2
Φωτογραφία  Beechwood Photography
Φωτογραφία H. de Vegt
Φωτογραφία Man vyi
Φωτογραφία lostajy
Φωτογραφία Tswgb 
Φωτογραφία Clemensfranz Γύρω από το νησί υπάρχουν φυσικές θαλάσσιες σπηλιές, δημιουργίες των κυμάτων, που παρέχουν ασφαλή ενδιαιτήματα σε πολλά θαλάσσια πλάσματα, κυρίως θαλάσσιες ανεμώνες. Θαλασσοπούλια βρίσκουν καταφύγιο στους όρμους, ενώ περιστασιακά κάνουν την εμφάνισή τους δελφίνια. Η θέα από τα παράκτια ακρωτήρια είναι μαγευτική. Ποικιλία λουλουδιών, πεταλούδων και πουλιών προσελκύουν τους φυσιολάτρες. Αλιείς, δύτες, πεζοπόροι και ποδηλάτες θα απολαύσουν την επίσκεψη στο Σαρκ.
Φωτογραφία Banzi Cyclist
Φωτογραφία Tswgb
Φωτογραφία Man vyi  Το 2011, το Σαρκ χαρακτηρίστηκε "Dark Sky Community". Ο νυχτερινός ουρανός του Σαρκ, "αμόλυντος" από κάθε τεχνητό φως, γίνεται παράδεισος για τους λάτρεις των άστρων. Χιλιάδες φωτεινά αστέρια γίνονται ορατά με γυμνό μάτι και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που του αποδόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός. 
Φωτογραφία  Beechwood Photography
Φωτογραφία John Rostron
Φωτογραφία Me 
Φωτογραφία Man vyi 
Φωτογραφία Angus MacRae
Φωτογραφία Man vyi 
Φωτογραφία Man vyi 
Φωτογραφία lostajy
Δείτε το όμορφο βίντεο για το νησί Σαρκ!