Αθήνα
+18...+28° C

Πλανόδιοι με μουλάρια και γαϊδουράκια στην Αθήνα; Έκαναν διανομή γάλακτος και διέπρεπαν στην μαναβική.


Η φωτογραφία αιφνιδιάζει, καθώς δείχνει μια άλλη Αθήνα, χωρίς κυκλοφοριακό, κόρνες, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και με διαβάτες που απολαμβάνουν το περπάτημα.
Ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt βάζει μέσα στο κάδρο του ένα άλογο που σέρνει το κάρο, με τον αναβάτη.


Πρόκειται για ένα γαλατά που κάνει διανομή από σπίτι σε σπίτι.

Οι γαλατάδες ήταν μικροί παραγωγοί που πούλαγαν φρέσκο γάλα και γιαούρτι από αιγοπρόβατα, που έβοσκαν στην γύρω περιοχή. Οι μικροπωλητές του γάλακτος ήταν μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης έως τη δεκαετία του ΄50. (Μετά συνέχισαν το μεροκάματο με τα τρίκυκλα).

 
Με μουλάρι ή γάιδαρο πουλούσαν την πραμάτεια τους κι επειδή τότε δεν υπήρχαν ειδικοί νόμοι για τα λεγόμενα ευπαθή προϊόντα, έκαναν οι ίδιοι τη διανομή από πόρτα σε πόρτα.

Φημισμένοι ήταν οι Στερεοελλαδίτες ποιμένες και ειδικά οι Ρουμελιώτες, που δημιούργησαν την ισχυρότατη επαγγελματική τάξη των γαλακτοπωλών.

Η φωτογραφία ελήφθη το 1934 στο Κολωνάκι, όπου οι κάτοικοι εκτιμούσαν και μάλλον μπορούσαν και να πληρώσουν το φρέσκο γάλα.

Η ανηφόρα είναι η οδός Λυκαβηττού.
Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της Δέσποινας Δρεπανιά στη σελίδα η «Αθήνα μέσα στο χρόνο», ο γαλατάς με το κάρο βρίσκεται στην οδό Σκουφά και κατευθύνεται προς την Πλατεία Κολωνακίου.
Η αρχική φωτογραφία με το λόφο του Λυκαβηττού:Αθήνα 1934. Η οδός Λυκαβηττού στο Κολωνάκι. Φωτογράφος: Alfred Eisenstaedt [6.12.1898 –  23.08.1995] (Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ)