Πως δημιουργήθηκε η Σαντορίνη;


Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ομορφότερα και επιβλητικότερα νησιά και διαθέτει ένα από τα πιο βίαια ηφαίστεια του κόσμου. 
Είναι ένα τεράστιο υπαίθριο γεωλογικό και ηφαιστειολογικό μουσείο μοναδικό στην υφήλιο και σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους.μέχρι σήμερα αλλάζει συνεχώς μορφές , αφού βρίσκεται ακόμα σε δυναμική διαδικασία.

1613
 Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1613 π.Χ.(με μια απόκλιση μερικών χρόνων)και ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία,τα τελευταία τουλάχιστον 10.000 χρόνια, η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς τη Θήρα και τα κοντινά νησιά σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Από την έκρηξη σηκώθηκαν παλιρροϊκά κύματα, τα οποία σάρωσαν τις ακτές των κοντινών νησιών και της βόρειας Κρήτης.

 Αυτά κατέστρεψαν μεν κάποιους παραθαλάσσιους οικισμούς, δεν μπορεί να προκάλεσαν όμως, την έναρξη της παρακμής του Μινωικού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο δρ Γιώργο Βουγιουκαλάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και αντιπρόεδρο της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.

 1956
Ο πιο πρόσφατος σεισμός που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή σε ολόκληρο το νησί είναι αυτός της 9η Ιουλίου του 1956 με (μέγεθος 7.5), που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία.

Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ο καταστρεπτικός μετασεισμός (μέγεθος 6.9) που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.Τότε η Σαντορίνη θρήνησε 53 θύματα και εκατοντάδες τραυματίες.

Δείτε το  βίντεο που παρουσιάζει την δημιουργία αλλά και το πως διαμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου το νησί.