Αθήνα
+18...+28° C

Η πιο «έξυπνη» στάση λεωφορείου στον κόσμο

«Αρχικά την απορρίψαμε γιατί ήταν υπερβολικά προφανής ιδέα. Αλλά ύστερα από μήνες μελέτης, είχαμε βρεθεί σε αδιέξοδο, οι ιδέες που προτείναμε δεν έπειθαν ούτε την τοπική κοινότητα, αλλά ούτε και εμάς τους ίδιους.
Και έτσι το αποφασίσαμε: Γιατί να μην ανατρέξουμε στην πρώτη μας ιδέα; Γιατί να μην προτείνουμε μια προφανή στάση λεωφορείου; Και το κάναμε!».Με αυτά τα λόγια ο Εμίλιο Αλαρκόν του μαδριλένικου γραφείου ντιζάιν Mmmm, περιέγραψε στον ιστότοπο του αμερικανικού Slate, την εξαιρετικής αισθητικής στάση λεωφορείου που εγκατέστησαν σε έναν κεντρικό δρόμο της Βαλτιμόρης.

Η στάση είναι όντως «προφανής»: Αποτελείται από τρία μεγάλα γράμματα που συνθέτουν τη λέξη «BUS», δηλαδή «λεωφορείο», και καλεί τους επίδοξους επιβάτες να περιμένουν εντός των ύψους 4,5 μέτρων στοιχείων.
Οι ισπανοί σχεδιαστές σημείωσαν ότι η δουλειά αφορά μόνο μία στάση λεωφορείου στην Νοτιανατολική Λεωφόρο του Χάιλανταουν – μιας γειτονιάς της Βαλτιμόρης για την αναβάθμιση της οποίας είχαν κληθεί να καταθέσουν προτάσεις.

Ωστόσο η απήχηση της ιδέας, από την ημέρα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια, στα τέλη του Ιουλίου, είναι τέτοια που πολλοί προτείνουν αυτές οι στάσεις να υιοθετηθούν σε όλη την πόλη.

Ο Αλαρκόν υπογραμμίζει – εκτός της αισθητικής πλευράς – και τη χρηστικότητα της ιδέας: Τις ημέρες με κακοκαιρία οι επιβάτες μπορούν να προστατευθούν από τη βροχή μπαίνοντας στην καμπύλη του «Β», ενώ όσοι χρειάζονται ξεκούραση μπορούν να καθίσουν ή και να ξαπλώσουν στις καμπύλες του «U» και του «S».
TA NEA